Segons la pàgina web http://www.gencat.cat/ , és a dir, la web de la Generalitat el projecte “eduCAt1x1” consisteix en que “Cada alumne o alumna disposa d'un ordinador portàtil personal homologat, cofinançat pel Departament d'Ensenyament i les famílies. El professorat ha de tenir a la seva disposició un ordinador portàtil i l'aula digital ha d'estar equipada amb una pissarra digital interactiva (PDI).”
El principal objectiu d’aquest projecte és facilitar la introducció de les noves tecnologies en l’àmbit docent, per això, la Generalitat ajuda a les famílies amb el pagament dels ordinadors portàtils així com en la compra dels recursos educatius (llibres digitals) que cada centre tria.
Ara bé, aquest projecte requereix l’ adaptació tecnològica per part de les escoles per poder oferir una xarxa Wi-Fi de qualitat tant als alumnes com als professors.
Cal dir que des del seu inici el curs 2009-2010, quan va començar aquest projecte en només 70 centres que participaven com a voluntaris, l’ eduCAT1x1 ha anat creixent i aquest curs ja són 616 els instituts que hi participen. El projecte també s’ha iniciat aquest curs a 21 centres d’educació primària. La previsió és que d’aquí a quatre anys tots els alumnes de secundària i del cicle superior de primària formin part, definitivament, d’aquest projecte.
Infraestructures
- El centre escolar ha de disposar d’una xarxa Wi-Fi.
- Cada alumne/a i cada docent ha de tenir un ordinador portàtil.
- Les aules han d’estar equipades amb canons de projecció i pissarres digitals interactives.
- Cal també adequar la instal•lació elèctrica per poder tenir endollats molts ordinadors alhora.
- ...
Recursos
- Llibres digitals: equivalen als llibres de text en format paper però aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies (animacions, vídeos...).
- Aules moodle: és un espai virtual on són els propis professors els que han d’organitzar i proporcionar el contingut al seus alumnes, també disposa d’altres opcions com són els fòrums o l’entrega digital d’activitats.
- Àtria: “és la plataforma que la Generalitat de Catalunya ha iniciat el curs escolar 2010-2011 per a gestionar el coneixement, l'accés i l'adquisició dels recursos educatius digitals en el marc del Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament”.
- ...
Metodologies
Professorat:
- Intercanvi d’experiències per millorar les metodologies usades a l’aula.
- Requereix una major preparació de les sessions.
- Recerca de materials per crear sessions a mida dels alumnes.
A l’aula:
- Distribució del temps: en una mateixa sessió es treballa una estona amb la pissarra digital, en petits grups i de forma individual (cada alumne/a amb el seu ordinador).
- Obrir el llibre digital i quan el professor usa la pissarra digital abaixar les pantalles dels portàtils per evitar distraccions.
Tots aquests són els aspectes positius que a l’hora de buscar informació al voltant del projecte eduCAT1x1 es troben a les webs de la Generalitat. Però és tot tan perfecte com volen fer creure?
Aquests són alguns dels aspectes negatius extrets d’un blog de l’ Institut de Cervelló:
- Problemes d’infraestructures de connectivitat (la xarxa no arriba a tot arreu ni funciona a tot arreu correctament).
- Insuficient garantia en fiabilitat de les fonts informatives.
- Pobre oferta editorial i falsa creació de continguts (simple escanejat del que ja existeix) = desmotivació de l'alumnat.
- Excés d'informació i d’estímuls.
- Mals usos: excés de distraccions, continguts inapropiats o perillosos, copiar continguts sense treballar-los, etc.
- Perill d’addicció als dispositius i a Internet.
- Perill d'aïllament, Internet pot ampliar-nos el món o pot fer que ens hi tanquem.
- Molts dispositius estan contínuament connectats, per la qual cosa podem perdre privacitat.
Finalment, en aquest reportatge del telenotícies de TV3 es poden veure les dificultats principals que encara existeixen amb el projecte eduCAT1x1: