dijous, 26 de maig del 2011

Valoració TIC TAC

Durant aquest curs 2010 - 2011 hem realitzat l' assignatura de TIC TAC. Gràcies a aquesta he conegut noves eines, algunes de les quals bastant interessants. Tot i això, no sé si en faré gaire ús com a professora.
En general, l' assignatura ha estat bé malgrat que crec que en ocasions el nivell exigit era massa alt pel coneixement que la majoria d' estudiants teníem.
Però, en definitiva, ha resultat útil i entretingut pel fet de treballar a l' aula d' informàtica, un entorn diferent a l' habitual, i per haver desenvolupat elements (bloc, wiki...) que, si no haguès estat per aquesta assignatura, no hauria creat.

Wiki Cerques intel·ligents

Aquesta wiki conté diferents consells per a fer cerques intel·ligents i diferents cercadors amb un breu resum del que ofereixen.

https://sites.google.com/site/cerquesintelligents/

dilluns, 9 de maig del 2011

Anàlisi d' un videojoc


Per començar, cal destacar que es tracta d’un videojoc dels anomenats Serious Games, és a dir, aquells videojocs que busquen crear entorns d’aprenentatge basats en problemes molt reals. Tal i com s’explica en la introducció prèvia al joc, El joc d’en Doll, és un joc educatiu perquè pretén ensenyar als nens i nenes a estalviar energia d’una manera lúdica i divertida.
El joc d’en Doll consisteix en moure’s per una casa on els alumnes hauran d’anar solucionant les diverses mancances que la família Batibull presenta pel que fa a l’estalvi energètic. Durant el joc es combinen diferents tipus de proves: resolució de preguntes, cerca d’objectes que permetin millorar l’estalvi o proves d’habilitat.
Aquest joc és molt adequat per acabar de consolidar els coneixements adquirits a l’assignatura de Ciències Naturals on es tracta el tema dels recursos energètics i el seu aprofitament. Per tant, es pot usar com una eina més de conscienciació i d’assimilació dels continguts ja que és una forma diferent i poc habitual d’aprendre.
Com s’ha esmentat anteriorment és un joc idoni per treballar a la matèria de Ciències Naturals amb alumnes del Cicle Mitjà, però sobretot al Cicle Superior. És més adequat pel Cicle Superior per la dificultat o l’habilitat que requereixen alguna de les proves d’habilitat, encara que les preguntes són senzilles i sempre ofereixen informació addicional un cop contestada. Pel que fa a la recerca d’objectes per la casa no presenta cap tipus de dificultat i sempre explica on s’han de dur i quina utilitat tindran; l’únic inconvenient d’aquesta prova és que només permet emmagatzemar quatre objectes i, per aquest motiu, has de fer molts viatges per la casa.
Ja s’ha comentat en quina matèria usar el joc però també és important conèixer on i com fer-lo servir. El joc d’en Doll es pot utilitzartant a l’aula com a casa, però a l’aula consistiria més en una presentació del videojoc i en una experimentació amb aquest durant un quart d’hora, vint minuts. Llavors, és molt possible que als nens els hi agradi i tinguin ganes de superar tot el joc, així doncs, jugaran a casa i d’aquesta manera també influiran i conscienciaran als pares del que a casa fan bé i del que no contribuint  a la millora de l’estalvi energètic de la pròpia família.
A l’aula, el professor, simplement actuarà com a presentador i descobridor del joc davant de la classe, per tant, tindrà un rol molt passiu en el desenvolupament de l’activitat. Tot i així podrà aprofitar els nous coneixements dels alumnes per treballar amb més profunditat aquesta temàtica. En canvi, el rol dels alumnes és actiu ja que es converteixen en els protagonistes del joc i la resolució depèn totalment de les seves capacitats i de l’interès que hi depositin.
Aquest és només un breu resum de la utilitat d’aquest joc en un àmbit educatiu i animem a fer-lo servir i a gaudir-ne.

El joc es pot trobar en el següent enllaç:




dissabte, 16 d’abril del 2011

Storyboard

Pràctica d' ampliació sobre el llenguatge audiovisual consistent en realitzar un storyboard amb un alumne com a protagonista.

divendres, 8 d’abril del 2011

divendres, 1 d’abril del 2011

Pràctica "Windows Movie Maker"

Aquest vídeo s' ha fet amb el "Windows movie maker" per practicar amb aquest programa o per aprendre a utilitzar-lo. Amb algunes instruccions d' algú que en sàpiga aconsegueixes fer tu mateix el teu propi vídeo.

Per a fer el vídeo s' ha utilitzat la cançó de Cesk Freixas "La petita rambla del Poble Sec".



divendres, 4 de març del 2011

eduCAT1x1

Segons la pàgina web http://www.gencat.cat/ , és a dir, la web de la Generalitat el projecte “eduCAt1x1” consisteix en que “Cada alumne o alumna disposa d'un ordinador portàtil personal homologat, cofinançat pel Departament d'Ensenyament i les famílies. El professorat ha de tenir a la seva disposició un ordinador portàtil i l'aula digital ha d'estar equipada amb una pissarra digital interactiva (PDI).”

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.


El principal objectiu d’aquest projecte és facilitar la introducció de les noves tecnologies en l’àmbit docent, per això, la Generalitat ajuda a les famílies amb el pagament dels ordinadors portàtils així com en la compra dels recursos educatius (llibres digitals) que cada centre tria.

Ara bé, aquest projecte requereix l’ adaptació tecnològica per part de les escoles per poder oferir una xarxa Wi-Fi de qualitat tant als alumnes com als professors.

Cal dir que des del seu inici el curs 2009-2010, quan va començar aquest projecte en només 70 centres que participaven com a voluntaris, l’ eduCAT1x1 ha anat creixent i aquest curs ja són 616 els instituts que hi participen. El projecte també s’ha iniciat aquest curs a 21 centres d’educació primària. La previsió és que d’aquí a quatre anys tots els alumnes de secundària i del cicle superior de primària formin part, definitivament, d’aquest projecte.

Infraestructures
- El centre escolar ha de disposar d’una xarxa Wi-Fi.
- Cada alumne/a i cada docent ha de tenir un ordinador portàtil.
- Les aules han d’estar equipades amb canons de projecció i pissarres digitals interactives.
- Cal també adequar la instal•lació elèctrica per poder tenir endollats molts ordinadors alhora.
- ...

Recursos
- Llibres digitals: equivalen als llibres de text en format paper però aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies (animacions, vídeos...).
- Aules moodle: és un espai virtual on són els propis professors els que han d’organitzar i proporcionar el contingut al seus alumnes, també disposa d’altres opcions com són els fòrums o l’entrega digital d’activitats.
- Àtria: “és la plataforma que la Generalitat de Catalunya ha iniciat el curs escolar 2010-2011 per a gestionar el coneixement, l'accés i l'adquisició dels recursos educatius digitals en el marc del Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament”.
- ...

Metodologies
Professorat:
- Intercanvi d’experiències per millorar les metodologies usades a l’aula.
- Requereix una major preparació de les sessions.
- Recerca de materials per crear sessions a mida dels alumnes.
A l’aula:
- Distribució del temps: en una mateixa sessió es treballa una estona amb la pissarra digital, en petits grups i de forma individual (cada alumne/a amb el seu ordinador).
- Obrir el llibre digital i quan el professor usa la pissarra digital abaixar les pantalles dels portàtils per evitar distraccions.

Tots aquests són els aspectes positius que a l’hora de buscar informació al voltant del projecte eduCAT1x1 es troben a les webs de la Generalitat. Però és tot tan perfecte com volen fer creure?

Aquests són alguns dels aspectes negatius extrets d’un blog de l’ Institut de Cervelló:
- Problemes d’infraestructures de connectivitat (la xarxa no arriba a tot arreu ni funciona a tot arreu correctament).
- Insuficient garantia en fiabilitat de les fonts informatives.
- Pobre oferta editorial i falsa creació de continguts (simple escanejat del que ja existeix) = desmotivació de l'alumnat.
- Excés d'informació i d’estímuls.
- Mals usos: excés de distraccions, continguts inapropiats o perillosos, copiar continguts sense treballar-los, etc.
- Perill d’addicció als dispositius i a Internet.
- Perill d'aïllament, Internet pot ampliar-nos el món o pot fer que ens hi tanquem.
- Molts dispositius estan contínuament connectats, per la qual cosa podem perdre privacitat.
Finalment, en aquest reportatge del telenotícies de TV3 es poden veure les dificultats principals que encara existeixen amb el projecte eduCAT1x1:

divendres, 25 de febrer del 2011

Anàlisi d' anuncis

Denotació:
L’ anunci mostra una vaixella composta per la forquilla , el ganivet, i un plat que té una roda al seu interior, tot sobre un fons vermell. També hi apareix el logo d’ una marca de cotxes i una frase: “El plato fuerte de toda família”.
Connotació:
La roda a l’ interior del plat és una metonímia ja que la roda està ocupant el lloc del menjar. En aquest anunci també hi ha una el·lipsis del cotxe ja que no se’ns mostra el cotxe que es vol vendre, tot i això sabem que es tracta d’ un cotxe perquè coneixem el logo de la marca, si no el coneguéssim podríem confondre l’ anunci amb una marca que ven rodes ja que és l’ únic  element que apareix.
Des del meu punt de vista aquest anunci compara la necessitat de menjar bé per tenir bona salut i ser fort amb un cotxe que seria molt útil a aquell que el comprés i, sobretot, a famílies ja que a la frase s’ apel·la directament a la família. És a dir, que crec que l’ anunci vol destacar que es tracta d’ un cotxe gran, segur i confortable, gran perquè anomena a la família, segur perquè et diu que és el plat fort, que és una garantia de seguretat, i confortable pel fet que posa el cotxe a dins d’ un plat, és a dir, que en un plat hi posés menjar i menjar és agradable, per tant, aquest cotxe també ho és.

Denotació:
Aquest anunci mostra una cabellera morena sobre un fons blanc que ocupa gran part de l’ espai, un pot a la cantonada inferior dreta i unes lletres orientals a la cantonada superior dreta.
Connotació:
En aquest anunci també utilitzen la metonímia com a recurs visual ja que estan substituint un braç musculat per una cabellera i la el·lipsis ja que el cap a el qual pertany aquesta cabellera, a una dona, no es veu.
La interpretació que comporta aquest anunci és que si utilitzes aquest producte pel cabell (xampú, acondicionador...) tindràs un cabell fort i sa. I té aquesta interpretació ja que la cabellera és representada com un braç musculat.

divendres, 28 de gener del 2011

Anàlisi d'un web 2.0

GOOGLE DOCS

El següent vídeo explica als futurs usuaris quina és la utilitat d’aquest recurs:
 
-Motiu pel qual s’ escull l’ aplicació.
Després d’haver valorat totes les tipologies possibles de web 2.0, hem decidit que a nivell educatiu el més útil seria analitzar una web 2.0 de “generació de contingut”. Un cop decidida la tipologia hem triat Google docs ja que permet usar un ampli ventall de “generadors de contingut”, com són un processador de textos, creació de presentacions, full de càlcul, formularis i dibuixos.

-Justificació de per què es considera 2.0.
Una web 2.0 és aquella que permet als usuaris treballar-la, és a dir, són els usuaris els encarregats de construir, modificar, comentar... tota la informació que ells mateixos hi van penjant.
Per aquest motiu, considerem Google docs una web 2.0 perquè t’ofereix crear els recursos ja esmentats i compartir-los amb tots els internautes o amb qui tu decideixis.

-Descripció funcionalitats més rellevants.
·        Document, Presentació i Full de càlcul: Aquestes aplicacions ofereixen les funcions bàsiques que es poden trobar en totes aquelles aplicacions similars que la majoria de nosaltres coneixem (Microsoft Office Word / Power Point / Excel...), la diferència rau en que aquestes són aplicacions on-line que es poden compartir d’una manera més ràpida i eficaç que els programes habituals.
·        Formulari: Aquest recurs serveix per a realitzar enquestes via e-mail. L’aplicació permet realitzar un formulari limitant la tipologia de respostes (oberta, opcions...), enviar-lo a totes aquelles persones que l’usuari decideixi i un cop contestat la mateixa aplicació mostra les respostes en un full de càlcul.
·        Dibuix: com les altres aplicacions de Google docs és bastant similar als programes bàsics de dibuix que tots coneixem (Paint). T’ ofereix una varietat de colors, formes, pinzells, etc; i la possibilitat d’ inserir imatges o textos.

-Possibilitats i limitacions d’ ús en l’ àmbit educatiu (especificar en quins àmbits).
En l’ àmbit educatiu, aquelles aplicacions de Google docs que poden ser més útils a l’hora de treballar i compartir informació amb els alumnes són el document, la presentació i el dibuix. Pel que fa al document, seria una manera d’entregar deures i treball sense necessitat d’imprimir-los, de la mateixa manera que el professor podria facilitar on-line els apunts. La presentació tant pot servir al professor com a suport per a una classe com pels alumnes per presentar les seves exposicions orals. El dibuix també el podrien utilitzar però no té una funció educativa tan específica com les altres.
Quant a les limitacions, Google docs és un recurs que requereix un mínim coneixement  d’informàtica que als alumnes més petits no se’ls pot exigir, per tant, es podria començar a utilitzar a partir del Cicle Superior.


Altres preguntes: 

-A quin tipus d’ usuari s’ adreça l’ eina?
Google docs és una web 2.0 gratuïta que pot fer servir qualsevol persona que disposi d’un compte de gmail i, per tant, tothom que vulgui i domini mínimament els ordinadors podrà fer servir aquesta eina.

-Possibilita el treball col·laboratiu?
Aquesta aplicació permet editar els continguts a totes aquelles persones que el “propietari” autoritzi, així doncs, sí que permet un treball col·laboratiu.

-S’ estableixen relacions entre els usuaris? De quin tipus?
Principalment trobaríem una relació passiva entre usuaris en la que el “propietari” només permet la visualització de continguts o una relació més activa on altres usuaris poden elaborar conjuntament els arxius.

-L’ usuari pot recuperar, exportar els continguts que ell ha generat?
Les diverses aplicacions de Google docs permeten a l’usuari guardar tots els continguts que ha realitzat al seu propi ordinador, és a dir, que a part de disposar dels continguts des de qualsevol ordinador amb connexió a internet, l’usuari es pot descarregar i guardar aquells arxius que més li interessen al disc dur del seu ordinador. 

-A quina companyia pertany l’ eina?
Tal i com indica el seu nom, aquesta eina pertany a Google.Inc.